• De voordelen

Fietsen is goed voor je spieren

Fietsen is gezond. Maar waarom eigenlijk? Sportarts Robert Rozenberg van Sportgeneeskunde Rotterdam legt uit wat fietsen met je spieren doet. “Het begint met gewoon in beweging komen. Stop je wat tijd en energie in het fietsen, dan boek je snel vooruitgang.”

Het zijn nogal wat spieren die in beweging komen als je op de trappers staat, vooral de beenspieren. “Vanwege de grootte van deze spiergroep heeft het trainen ervan een positief effect op hart en longen”, legt Robert uit. Naast de beenspieren gebruik je verschillende spiergroepen om in evenwicht te blijven en te sturen. De sportieve fietser maakt ook flink gebruik van zijn bil-, rug-, schouder- en armspieren. Fietsen levert dus een aardige work-out op.

Rustig opbouwen

Fietsen is een perfect vervoersmiddel en een heel toegankelijke sport. Robert, zelf fervent wielrenner, zegt: “Ik vind fietsen erg fijn, omdat je in korte tijd ver kunt komen. Je ziet meer dan als je bijvoorbeeld gaat hardlopen. Daarnaast is het niet moeilijk om te leren en het is niet belastend voor je lichaam.” Een ander groot voordeel is volgens de sportarts dat je zelf het ritme en de intensiteit kunt bepalen. “Je kunt het fietsen rustig opbouwen. Hierdoor houd je het langer vol. Dat werkt motiverend en voor je het weet fiets je verder, sneller en vaker.”

Aanspannen en ontspannen

Die snelle vooruitgang komt omdat je spieren steeds beter samenwerken. Robert: “Dit betekent dat alle spieren zich op het juiste moment aanspannen en ontspannen. Bij iemand die ongetraind is, is dat niet goed op elkaar afgestemd. Dit maakt het fietsen zwaarder. Maar stop je wat tijd en energie in het fietsen, dan kun je sportdoelen bereiken die je niet voor mogelijk hield.”

Fietsen werkt verslavend.

Robert denkt terug aan het moment dat hij de 40 km per uur aantikte op zijn racefiets. “Als zoiets lukt, dan wil je steeds meer. Tja, fietsen werkt verslavend.” Maar op je stadsfiets het centrum doorkruisen of met de bakfiets de kinderen naar school brengen, doet je lichaam ook veel goed. “Bewegen is altijd beter dan stilzitten. Dat staat voorop. Het hoort bij een gezonde leefstijl en voorkomt dat je last krijgt van je gewrichten. Het hoeft niet snel te gaan of heel intensief te zijn, als je maar in beweging komt.”

Rugklachten? Pak de fiets!

Sportarts Robert raadt mensen met rugklachten juist aan om op de fiets te springen. “Uit onderzoek blijkt dat mensen met rugklachten tijdens het fietsen vaak weinig klachten hebben. De roterende beweging lijkt goed te zijn voor de afvoer van afvalstoffen en de aanvoer van voedingsstoffen in de tussenwervelschijven. Hierdoor kan de pijn verminderen.”